onsdag 31 december 2008
Tänk på djuren under nyår!
Jag vill önska er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!
Men tänk på djuren klockan 24.oo nyårsnatten. Själva så har vi det ganska jobbigt med att försöka stänga ute ljudet från smällar i Furuvik. Linda är livrädd och då blir även Manda det, och i år har jag även lilla Selma att tänka på men hon sitter ju ännu i min famn. Manda och hennes familj ligger ju själva i sin djupaste sömn när det smäller!
Människan behagar alltid sig själv i första hand och så kommer det nog att alltid vara!
Ing-Marie
onsdag 3 december 2008
Hälsning från Elli och orangutangerna!
Här pillar Igge och Nanne ner mat från gallret. Men just i detta ögonblick ser det mest ut som att Nanne undrar vad Igge egentligen har för sig.
Hejhej
Jag heter Ellinor Sandström och arbetar som djurvårdare på Furuviksparken. Jag arbetar mestadels med orangutangerna och tänker därför komma med en liten rapport från huset där våra underbara vänner bor. Här rullar allting på bra, våra två orangutanger Igge och Naong stormtrivs i sitt nya hus. Här kan vi hitta på en mängd olika miljö- och beteendeberikningar, vilket Igge och Naong självklart tycker är mycket bra.
Här om dagen hade Igge fått lite vatten med diskmedel och en diskborste av mig efter frukosten. Medan jag stod och sopade golvet, skrubbade Igge rent alla galler för glatta livet och Nanne (Naong) gjorde som dom flesta karlar gör bäst, satt och åt medan han bevakade att vi tjejer gjorde ordentligt rent. Att skrubba och städa är ingenting för Nanne, nej han klättrar hellre omkring i huset, hänger i repen, letar mat och tar en tupplur då och då. Detta tillhör såklart även Igges favoritsysslor.
Idag var vår ”elkille” Jimmie uppe hos oss i orangutanghuset. Han skulle fixa och trixa lite i elskåpet. Detta tycker Igge och Nanne är mycket intressant att titta på. Nanne tröttnar relativt fort medan Igge kan sitta hur länge som helst och betrakta Jimmies arbete. Kanske får hon lite idéer om hur hon själv skall kunna skruva loss till exempel repen som vi har i huset. Igge fick en ide under några dagar att skruva loss och bita av en del av repen som finns. Kanske ville hon sätta oss i lite mer arbete eftersom att när jag kom varje morgon så var det ett rep som va sönder och ett nytt som måste upp. Denna ide hade Igge som tur var bara i några dagar eftersom det blev ett fasligt springande och klättrande med stegen för att få alla rep på plats igen.
Ja våra orangutanger är mycket påhittiga och ingen dag är den andra lik.
söndag 23 november 2008
S.O.S.Sumatra Orangutan Society
Det finns ca 6.000 sumatra orangutanger kvar i det vilda på Sumatra. Dom sitter på listan över extremt utrotningshotade djur. Det känns därför otroligt viktigt det uppdrag som vi nu fått i Furuviksparken. Jag och Ann Eklund en av våra duktiga djurvårdare har blivit coordinatorer för S.O.S.Sumatra Orangutan Society. Tillsammans med våra övriga engagerade djurvårdare ska vi vara en drivande kraft genom att sprida information och samla in pengar som oavkortat ska gå till de som kämpar för deras fortsatta existens på Sumatra. Det känns som oerhört viktigt att orangutangerna ska få en större del av mitt arbete än dom fått hittills. Som alla vet så är jag mest förknippad med schimpanserna som även dom behöver all hjälp. Men från och med nu ska båda arterna få vårt gemensamma stöd, och jag hoppas av hela mitt hjärta att många människor och företag vill hjälpa oss i kampen att få dom kvar i sina naturliga miljöer där dom hör hemma. Vilka kan vara bättre ambassadörer för dem än Naong, Igge!
Gå gärna in på hemsidan www.orangutans-sos.org
Sköt om er!
Ing-Marie
Gå gärna in på hemsidan www.orangutans-sos.org
Sköt om er!
Ing-Marie
måndag 27 oktober 2008
Julmarknad
Passa på kom och se lilla Selma under julmarknaden. Alla söndagar mellan 16 och 17 kommer jag att vara inne med Selma hos Linda och Manda. Träningen går bra jag försöker vara hos de vuxna schimpanserna varje dag med Selma. Hon är fyra månader i dag den 27 oktober. Så gammal var Manda när hon kom till oss i Furuvik. Om jag gämför dessa två underbara individer så är det en viss skillnad. Selma är mycket tidigare med allt och hon har ett stark humör när det inte passar fröken. Men båda är lika söta kom själva och se!
Hälsningar
Ing-Marie
torsdag 11 september 2008
Intervju med den världsberömda schimpansforskaren Jane Goodall
Exklusiv intervju i Nyhetsmorgon, TV4 med den världsberömda schimpansforskaren Jane Goodall.
Den världsberömda schimpansforskaren Jane Goodall har jämförts både med Gandhi och Moder Teresa.Hennes revolutionerande upptäckter om schimpansens likhet med människan fick forskarvärlden att ställa sig frågan om det inte var dags att acceptera schimpansen som människa.
Idag reser Jane Goodall jorden runt för att rädda både den utrotningshotade schimpansen och vår hotade planet.
Nyhetsmorgon lördags reporter Anna-Karin Hallberg har fått en exklusiv intervju med den nu 74-åriga Jane Goodall i London.
Nyhetsmorgon lördag TV4, 20 september kl 09.00
Foto ovan:
Den världsberömda schimpansforskaren Jane Goodall tillsammans med Nyhetsmorgon lördags reporter Anna-Karin Hallberg.(foto: TV4)
lördag 23 augusti 2008
Han puttade ut frugan först!
Naong visade inga gentlemannatackter när det var dags att gå ut på ön första gången i sitt nya landskap. Han puttade ut Igge först innan han själv vågade ta klivet ut. Igge har varit och klättrat i träden, Naong har ännu bara varit strax utanför dörren. Lite typiskt det manliga släktet (inom apvärlden! )
Hejsvejs!
Ing-Marie
söndag 17 augusti 2008
En tidig morgon med Selma
torsdag 7 augusti 2008
Jane är nu räddad!
Denna lilla schimpansflicka vid namn Jane har suttit i denna bil i flera år. Den enda luft hon fått är genom den öppna bilrutan. Hon har aldrig fått lämna bilen. Kan ni tänka er hur det såg ut i bilen och hur den lilla mådde! Nu har hon räddats av mina vänner i Kongo Roxane och Franck som driver ett reservat där och gör ett fantastiskt jobb. Det är en ära att få stödja och ha sådana vänner!
Ing-Marie
Santino mötte Selma!
Santino mötte Selma i dag för första gången. Han har trånat i många dagar nu och i dag betämde jag mig för att det var daxs för honom att möta den lilla. Gissa om han var lycklig! Åh vad jag älskar denna stora snälla fantastiska schimpans hane!
Sedan så fick jag även ett e-mail i från mina vänner i Kongo DRC . Det är tur att det finns människor som Roxane och Franck. Bifogar bilder och e-mail så att ni kan läsa.
Kram/ Ing-Marie
söndag 20 juli 2008
Selma!
Lilla Selma mår jätte bra, hon äter och sover mest men har nu börjat att bry sig om världen som finns där ute. Hon är så liten ännu så att det är svårt att få dom minsta blöjorna att passa men hon finner sig bra att ha dom när hon är hemma hos mig. Men när vi är hos de stora schimpanserna så åker dom av. OJ nu vaknar hon i min famn och då är det mat som gäller! Jag återkommer om hennes utveckling.
Kram/ Ing-MARIE
söndag 13 juli 2008
Lilla Selma
Nu har jag blivit mamma igen!
Efter Manda sa jag aldrig mer och det har jag sagt varje gång, men det går inte att hålla för så fort man får frågan om jag kan hjälpa en liten hjälplös individ så brinner mitt primat hjärta och jag kommer nog så länge jag orkar att ge mitt liv åt dessa fantastiska djur. Och ni förstår nog varför när ni får se lilla Selma!
Hon föddes i Kolmården den 27 juni och hennes omogna mor vill inte ha med henne att göra. Efter en del bestyr så fick djurvårdaren Jonny Boström ut henne i från gruppen och då varhennes kroppstemperatur 32 grader och hon var mycket svag. Men efter insatser i från veterinären så kom livet tillbaka och hon började sitt nya liv utan sin mamma och utan schimpanser i sin närhet. Då ringde dom till mig och frågade om jag hade möjlighet att ännu en gång ta hand om en liten schimpans flicka som så fort som möjligt behöver komma inte till sina artfränder för att inte glömma bort att hon är schimpans. Och på den vägen är det nu, hon kom och hon fick redan första dagen träffa Linda, Magda och Manda. Det gick jätte bra Linda var stormförtjust, även Magda reagerade helt rätt. Manda var mest nyfiken och givetvis så blev hon lite avundsjuk när inte all fokus låg på henne. Men Manda blir 4 år den 7 september så det är dags att få ett nytt syskon snart. Men Lilla Selma får nog bo hemma hos oss i alla fall sex månader först så får vi se sen hur utvecklingen blir. Men jag är övertygad om att Linda åter igen kommer att bli en utmärkt mor till Selma och Manda kommer att få vara med och se och lära vilket även är viktigt för hennes utveckling.
Så nu är det blöjbyte och natt vak ingen! Men det gör jag så gärna för när jag ser in i hennes underbart söta ansikte ja då smälter man helt.
Kram till er alla!
Ing-Marie
måndag 16 juni 2008
Det har varit en intensiv vår i parken!
Hej, det var jätte länge sedan någon information kom i från oss på apfronten. Detta beror mycket på att all vår kraft gått åt till att försöka få färdigt så mycket som möjligt inför öppningen den 31 maj. Men vi lyckades få till en fin invigning av Lunds Universitets Primatforskningsstaion den 31 maj. Till den var det många viktiga gäster bjudna och glädjande så kom det många och alla verkade positivt överraskade.
Sedan så har Igge och Naong våra orangutanger flyttat till sitt nya hus i Asien delen. Det gick över förväntan, jag var verkligen nervös när vi skulle söva båda två och köra dom på lastbilsflaket till det nya huset, visserligen en ganska kort bit men allt kan hända vid en sövning, det är alltid en risk att söva de stora primaterna. Nu har dom bott där i tre veckor och dom har alkimatiserat sig jätte bra. Vi hoppas att vi ska få klart deras öar snart så att dom snart får gå ut (om dom vågar). I höst så flyttar gibbon aporna in tillsammans med dem, då blir det lite mer livat och det kan dom sävliga orangerna behöva!
Den 11 juni var jag och Elin till Stockholm tillsammans med Jane Goodall, det var härligt att få träffa Jane igen. Vi hade förmånen att få rå om Jane under nästan hela dagen, den kvinnan ger en sån kraft att fortsätta kämpa för djur och natur.
I morgon kommer radio Uppland och Bengt Götegård, det blir direktsändning från Apornas Värld. Det är helt fantastiskt vilket intresse det är nu för Furuvik och allt som händer där. Jag är övertygad om att det beror på vår satsning av Apornas Värld, och det gläder mig oerhört att så många människor vill besöka oss och på så vis vara en del av vårt bevarande arbete. TACK FÖR ATT NI FINNS!
Kram / Ing-Marie
Sedan så har Igge och Naong våra orangutanger flyttat till sitt nya hus i Asien delen. Det gick över förväntan, jag var verkligen nervös när vi skulle söva båda två och köra dom på lastbilsflaket till det nya huset, visserligen en ganska kort bit men allt kan hända vid en sövning, det är alltid en risk att söva de stora primaterna. Nu har dom bott där i tre veckor och dom har alkimatiserat sig jätte bra. Vi hoppas att vi ska få klart deras öar snart så att dom snart får gå ut (om dom vågar). I höst så flyttar gibbon aporna in tillsammans med dem, då blir det lite mer livat och det kan dom sävliga orangerna behöva!
Den 11 juni var jag och Elin till Stockholm tillsammans med Jane Goodall, det var härligt att få träffa Jane igen. Vi hade förmånen att få rå om Jane under nästan hela dagen, den kvinnan ger en sån kraft att fortsätta kämpa för djur och natur.
I morgon kommer radio Uppland och Bengt Götegård, det blir direktsändning från Apornas Värld. Det är helt fantastiskt vilket intresse det är nu för Furuvik och allt som händer där. Jag är övertygad om att det beror på vår satsning av Apornas Värld, och det gläder mig oerhört att så många människor vill besöka oss och på så vis vara en del av vårt bevarande arbete. TACK FÖR ATT NI FINNS!
Kram / Ing-Marie
söndag 4 maj 2008
Internationell ungdoms ledare utbildning
Den 19 augusti åkte 22 åriga Elin Kavonen till Florida USA och deltog i en internationell ledarutbildning under Jane Goodall Institute.
Jag hade fått en förfrågan om Sverige hade någon passande representant mellan 18 - 24 år. Kraven på denna person var mycket höga, det handlade inte om någon smesterresa. Allt var betalt av Jane Goodall Institute och utbildningen skulle vara i Disny World.
Det handlade om att dessa människor efter utbildningen har en möjlighet och en drivkraft att försöka påverka, utbilda, informera och förändra till en bättre värld. Elin är en ung begåvad ny utbildad biolog som kommer att jobba hos oss i Furuvik och där hjälpa mig i mitt bevarande arbete och även vara en drivkraft inom vår utbildning i parken. Jag hoppas och tror att Elin kommer att kunna axla mycket av det arbete som verkligen behövs för att få människor engagerade och villiga att vara en del av en bättre värld.
bifogar information som jag i går fick från Jane Goodall Institute,(den är på engelska) jag hoppas att jag via media kan få fram information om denna viktiga utbildning. / Ing-Marie
www.enn.com
Local Youth Leader Brings Back
“Message of Hope” from
Jane Goodall’s Global Youth Summit
100 Young People from 28 Countries Participated in Life-changing Event
Kathmandu, Nepal, May X, 2008 -- Twenty-two-year-old university student Manoj Gautam recently returned from a life-changing five-day trip to Lake Buena Vista, Fla. Gautam was one of 100 youth from six continents and 28 countries brought together by world-renowned primatologist Jane Goodall, PhD, DBE, to attend Jane Goodall’s Global Youth Summit. The first annual event, which took place at Walt Disney World Resort® from April 19-25, mobilized the young leaders to address the critical issues facing the planet. At the Summit’s end, the attendees headed home with a commitment to make positive change happen and the hope that – together – they can make the world a better place.
Gautam and his fellow participants were hand-picked by Dr. Goodall, the Jane Goodall Institute (JGI) and partner organizations to take part in the all-expenses-paid, first-of-its-kind event. All attendees were outstanding young people with a strong history of community service and demonstrated leadership qualities. Gautam, for example, founded and currently serves as the country coordinator for Roots & Shoots-Nepal. Roots & Shoots is JGI’s global humanitarian and environmental youth program.
Over the course of the Summit, the young people were able to dialogue with a dynamic panel of experts, share cross-cultural ideas, strengthen their leadership skills and create messages through digital media. Perhaps most unique, they identified key issues and developed self-led workshops and discussions to tackle the topics that concerned them. They decided what they wanted to focus on whether it be species conservation, conflict resolution or some other pressing issue.
Working in small groups, the participants broke down transnational boundaries and gained firsthand knowledge about the cross-cultural collaboration needed to solve the world's greatest problems. Each of these extraordinary young leaders left the Summit equipped with a “toolbox for changing the world” and individual action plans for protecting the future. In the year following the Summit, the participants will work to implement their plans within their respective communities. Gautam’s action plan entails
[insert description of plan].
“The time I spent with these amazing young people has been incredibly stimulating and moving,” said Dr. Goodall. “I know I speak for everyone involved when I say we left the Summit energized, inspired and filled with a new hope for the future and new ideas for encouraging others to bring about a more peaceful world.”
Participants at the Summit also had the opportunity to work with the Mobile Learning Institute, a Pearson Foundation – Nokia alliance. The Mobile Learning Institute enabled the youth to create and share short digital films about the issues of greatest importance to them. Gautam’s film, titled “[insert film name],” focused on [insert description of film]. He and the other attendees brought their finished films home and will use them to implement their customized action plan and local conservation efforts.
JGI’s core competencies in community-centered conservation and youth education made it particularly well-suited to organize the Summit. Dr. Goodall, who founded JGI in 1977, is inspirational “proof” that one committed individual can make a world of difference. And her message of hope speaks directly to young people. Roots & Shoots, JGI’s global environmental and humanitarian youth program, has a proven track record of engaging young people in service-learning projects that benefit people, animals and the environment. Dr. Goodall began Roots & Shoots in 1991 with just a small group of Tanzanian students. Today, Roots & Shoots involves nearly 100,000 youth in almost 100 countries and it’s growing every day. The strength of the program is its unique methodology that highlights a youth-driven assessment process and identification of actual community needs.
Dr. Goodall, JGI and all the participants expressed their gratitude to the Summit’s partners and corporate sponsors who share their commitment to the leaders of tomorrow. Without the support of Disney, Whirlpool Corporation, Delta Air Lines and the Mobile Learning Institute, the Summit would not have been possible. Working with these and other organizations, JGI hopes the Summit will grow in size and prestige to become the premier annual gathering for young leaders across the globe.
For more information about Jane Goodall’s Global Youth Summit, please visit www.globalyouthsummit.org. If you would like to get involved in Gautam’s local projects, please contact him directly at manoj@hotmail.com.
About the Jane Goodall Institute
Founded in 1977, the Jane Goodall Institute continues Dr. Goodall's pioneering research of chimpanzee behavior -- research that transformed scientific perceptions of the relationship between humans and animals. Today, the Institute is a global leader in the effort to protect chimpanzees and their habitats. It also is widely recognized for establishing innovative community-centered conservation and development programs in Africa, and the Roots & Shoots education program, which has groups in almost 100 countries. For more information, please visit www.janegoodall.org.
About Roots & Shoots
Founded in 1991 by Dr. Jane Goodall and a group of Tanzanian students, the Roots & Shoots program is about making positive change happen—for our communities, for animals and for the environment. With tens of thousands of young people in almost 100 countries, the Roots & Shoots network connects youth of all ages who share a desire to create a better world. Young people identify problems in their communities and take action. Through service projects, youth-led campaigns and an interactive website, Roots & Shoots members are making a difference across the globe. For more information, please visit www.rootsandshoots.org.
Jag hade fått en förfrågan om Sverige hade någon passande representant mellan 18 - 24 år. Kraven på denna person var mycket höga, det handlade inte om någon smesterresa. Allt var betalt av Jane Goodall Institute och utbildningen skulle vara i Disny World.
Det handlade om att dessa människor efter utbildningen har en möjlighet och en drivkraft att försöka påverka, utbilda, informera och förändra till en bättre värld. Elin är en ung begåvad ny utbildad biolog som kommer att jobba hos oss i Furuvik och där hjälpa mig i mitt bevarande arbete och även vara en drivkraft inom vår utbildning i parken. Jag hoppas och tror att Elin kommer att kunna axla mycket av det arbete som verkligen behövs för att få människor engagerade och villiga att vara en del av en bättre värld.
bifogar information som jag i går fick från Jane Goodall Institute,(den är på engelska) jag hoppas att jag via media kan få fram information om denna viktiga utbildning. / Ing-Marie
www.enn.com
Local Youth Leader Brings Back
“Message of Hope” from
Jane Goodall’s Global Youth Summit
100 Young People from 28 Countries Participated in Life-changing Event
Kathmandu, Nepal, May X, 2008 -- Twenty-two-year-old university student Manoj Gautam recently returned from a life-changing five-day trip to Lake Buena Vista, Fla. Gautam was one of 100 youth from six continents and 28 countries brought together by world-renowned primatologist Jane Goodall, PhD, DBE, to attend Jane Goodall’s Global Youth Summit. The first annual event, which took place at Walt Disney World Resort® from April 19-25, mobilized the young leaders to address the critical issues facing the planet. At the Summit’s end, the attendees headed home with a commitment to make positive change happen and the hope that – together – they can make the world a better place.
Gautam and his fellow participants were hand-picked by Dr. Goodall, the Jane Goodall Institute (JGI) and partner organizations to take part in the all-expenses-paid, first-of-its-kind event. All attendees were outstanding young people with a strong history of community service and demonstrated leadership qualities. Gautam, for example, founded and currently serves as the country coordinator for Roots & Shoots-Nepal. Roots & Shoots is JGI’s global humanitarian and environmental youth program.
Over the course of the Summit, the young people were able to dialogue with a dynamic panel of experts, share cross-cultural ideas, strengthen their leadership skills and create messages through digital media. Perhaps most unique, they identified key issues and developed self-led workshops and discussions to tackle the topics that concerned them. They decided what they wanted to focus on whether it be species conservation, conflict resolution or some other pressing issue.
Working in small groups, the participants broke down transnational boundaries and gained firsthand knowledge about the cross-cultural collaboration needed to solve the world's greatest problems. Each of these extraordinary young leaders left the Summit equipped with a “toolbox for changing the world” and individual action plans for protecting the future. In the year following the Summit, the participants will work to implement their plans within their respective communities. Gautam’s action plan entails
[insert description of plan].
“The time I spent with these amazing young people has been incredibly stimulating and moving,” said Dr. Goodall. “I know I speak for everyone involved when I say we left the Summit energized, inspired and filled with a new hope for the future and new ideas for encouraging others to bring about a more peaceful world.”
Participants at the Summit also had the opportunity to work with the Mobile Learning Institute, a Pearson Foundation – Nokia alliance. The Mobile Learning Institute enabled the youth to create and share short digital films about the issues of greatest importance to them. Gautam’s film, titled “[insert film name],” focused on [insert description of film]. He and the other attendees brought their finished films home and will use them to implement their customized action plan and local conservation efforts.
JGI’s core competencies in community-centered conservation and youth education made it particularly well-suited to organize the Summit. Dr. Goodall, who founded JGI in 1977, is inspirational “proof” that one committed individual can make a world of difference. And her message of hope speaks directly to young people. Roots & Shoots, JGI’s global environmental and humanitarian youth program, has a proven track record of engaging young people in service-learning projects that benefit people, animals and the environment. Dr. Goodall began Roots & Shoots in 1991 with just a small group of Tanzanian students. Today, Roots & Shoots involves nearly 100,000 youth in almost 100 countries and it’s growing every day. The strength of the program is its unique methodology that highlights a youth-driven assessment process and identification of actual community needs.
Dr. Goodall, JGI and all the participants expressed their gratitude to the Summit’s partners and corporate sponsors who share their commitment to the leaders of tomorrow. Without the support of Disney, Whirlpool Corporation, Delta Air Lines and the Mobile Learning Institute, the Summit would not have been possible. Working with these and other organizations, JGI hopes the Summit will grow in size and prestige to become the premier annual gathering for young leaders across the globe.
For more information about Jane Goodall’s Global Youth Summit, please visit www.globalyouthsummit.org. If you would like to get involved in Gautam’s local projects, please contact him directly at manoj@hotmail.com.
About the Jane Goodall Institute
Founded in 1977, the Jane Goodall Institute continues Dr. Goodall's pioneering research of chimpanzee behavior -- research that transformed scientific perceptions of the relationship between humans and animals. Today, the Institute is a global leader in the effort to protect chimpanzees and their habitats. It also is widely recognized for establishing innovative community-centered conservation and development programs in Africa, and the Roots & Shoots education program, which has groups in almost 100 countries. For more information, please visit www.janegoodall.org.
About Roots & Shoots
Founded in 1991 by Dr. Jane Goodall and a group of Tanzanian students, the Roots & Shoots program is about making positive change happen—for our communities, for animals and for the environment. With tens of thousands of young people in almost 100 countries, the Roots & Shoots network connects youth of all ages who share a desire to create a better world. Young people identify problems in their communities and take action. Through service projects, youth-led campaigns and an interactive website, Roots & Shoots members are making a difference across the globe. For more information, please visit www.rootsandshoots.org.
måndag 21 april 2008
Mitt sista inlägg hamnade efter fel datum!
Hoppas ni ser mitt sista inlägg med bilderna i från Congo. Det hamnade under 17 april kolla lite längre ner så får ni se! / Ing-Marie
söndag 20 april 2008
Våren är den bästa tiden i parken
Hej
Det var ett tag sen jag skrev ett inlägg men nu måste jag bara! Mycket har hänt sedan sist vi har fått en massa killingar, ett Roslagsfår och jag har äntligen sett vilket kön det var på vår Ringsvanslemur Sofias tvillingar. Det är två hanar, så nu är dom döpta till Albin & Alfred. Det är fortfarande stor skillnad på dom. Albin satt efter bara 3 dagar på mamma Sofias sida och ville upp på hennes rygg och hon knuffade honom vänligt men bestämt tillbaka mot magen. Normalt brukar lemur ungarna sitta på mammas rygg först efter ca 2 veckor. Nu förtiden så hoppar Albin gärna upp på dom andra lemurernas ryggar för att se hur världen ser ut därifrån medan Alfred helst sitter hos sin mamma Sofia. Det ska bli spännande att följa dom i sommar. Tyvärr så har Bi, honan som har fött tvillingar varje år sen hon kom till oss brunstat om så hon kommer nog inte att få några ungar i år. Vi hoppas fortfarande på att våra unghonor Gabriella, (Sofias dotter) och Ester (Bis dotter) ska bli mammor för första gången i år. Nu längtar jag bara tills vi får släppa ut alla djur och tills värmen kommer för att stanna. Våra orangutanger Igge & Naong har varit ute ett par timmar per dag i solen och luftat sig. Schimpanserna fick gå ut med Ing-Marie för första gången i fredags. Det såg för härligt ut när hon låg i gräset och Santino satt bredvid och putsade och plockade på henne och dom andra rullade runt i gräset och njöt. Våra kamelungar, Gerda & Ernst, mår bra och trivs i vårsolen och den lilla Dvärgsilkesapan mår bra och blir bortskämd av hela flocken. Just nu pågår ett hårt arbete för att parken ska bli klar tills vi öppnar med två nya avdelningar: Sydamerika & Asien. Det kommer att bli en mycket spännande säsong och vi längtar alla tills vi får visa er besökare parken - vi ses i sommar!
Camilla :-)
Det var ett tag sen jag skrev ett inlägg men nu måste jag bara! Mycket har hänt sedan sist vi har fått en massa killingar, ett Roslagsfår och jag har äntligen sett vilket kön det var på vår Ringsvanslemur Sofias tvillingar. Det är två hanar, så nu är dom döpta till Albin & Alfred. Det är fortfarande stor skillnad på dom. Albin satt efter bara 3 dagar på mamma Sofias sida och ville upp på hennes rygg och hon knuffade honom vänligt men bestämt tillbaka mot magen. Normalt brukar lemur ungarna sitta på mammas rygg först efter ca 2 veckor. Nu förtiden så hoppar Albin gärna upp på dom andra lemurernas ryggar för att se hur världen ser ut därifrån medan Alfred helst sitter hos sin mamma Sofia. Det ska bli spännande att följa dom i sommar. Tyvärr så har Bi, honan som har fött tvillingar varje år sen hon kom till oss brunstat om så hon kommer nog inte att få några ungar i år. Vi hoppas fortfarande på att våra unghonor Gabriella, (Sofias dotter) och Ester (Bis dotter) ska bli mammor för första gången i år. Nu längtar jag bara tills vi får släppa ut alla djur och tills värmen kommer för att stanna. Våra orangutanger Igge & Naong har varit ute ett par timmar per dag i solen och luftat sig. Schimpanserna fick gå ut med Ing-Marie för första gången i fredags. Det såg för härligt ut när hon låg i gräset och Santino satt bredvid och putsade och plockade på henne och dom andra rullade runt i gräset och njöt. Våra kamelungar, Gerda & Ernst, mår bra och trivs i vårsolen och den lilla Dvärgsilkesapan mår bra och blir bortskämd av hela flocken. Just nu pågår ett hårt arbete för att parken ska bli klar tills vi öppnar med två nya avdelningar: Sydamerika & Asien. Det kommer att bli en mycket spännande säsong och vi längtar alla tills vi får visa er besökare parken - vi ses i sommar!
Camilla :-)
torsdag 17 april 2008
Skriv under manifestationen!
Är nu hemma i vardagen igen. Min resa till Sierra Leone och Kenya har varit fantastisk. Mötet med dom andra primat människorna har varti enormt givande.Jag har fått tagit del utav människors arbete för våra hotade vänner, helt fantasiskt hur dom kan offra sina liv för att bevara de stor aporna. En djuvårdare i från Tacugama reservatet för schimpanser gick varje dag under kriget i Sierra Leone ner till staden med två korgar på ryggen och försökte att skaffa mat till aporna. Han riskerade sitt liv varje dag och han hade bara ledsyn på grund av en topisk sjukdom som hade slagit ur hans syn. (en mask som vandrar genom ögat)
Vi träffader regeringen som nu håller på att bygga upp landet igen, dom har slängt ut alla skogsbolag och uprättat en lag om förbud mot att ha apor privat. Men det är låg väg för dom att vandra inte var det mycket som fungerade i landet. Men en otrolig potensial finns i landet när det gäller storslagen natur, värme och underbar sandstrad med härligt bad.
Jag träffade Franck i från Congo, han drivet ett litet reservat som heter Jack och kämpar mot den enorma illegala jakten på schimpanser som finns i landet, han ser till att schimpansbarnen blir konfiskerade av myndigheterna och ger dom en fristad och försök till ett bättre liv. Han har alltid en varm och hjälpande hand och målet är att kunna föra dom tillbaka till det vilda igen. men den vägen är ännu lång. Men jag beslöt att vi ska stödja hans arbete då hans enonomiska situation var svår. Han behövde göra en större inhängnad för de små så att dom kunde lära sig att klättra och leva som schimpanser. Jag bifogar två bilder på Franck som jag i dag fick, Franck har en Furuviks t-shirt på sig, dom små är mycket intresserad av bilden på Santino!
Jag hoppas även att alla vill hjälpa till och skriva under denna manifestation för de stora aporna gå in på www.apesmanifesto.org och skriv er namn det tar bara ett par sekunder men kan betyda så mycket!
Kram/ Ing-Marie
torsdag 27 mars 2008
Nu får aporna klara sig utan mig ett tag.
I dag var jag inne hos Manda och kramade om henne ordentligt för nu får jag inte känna hennes små armar runt min hals på ett tag. Jag åker till Sierra Leone på söndag där ska jag träffa alla dom som aktivt jobbar för att rädda de stora människoaporna. Varje år så har PASA (Pan Africa Sanctuary Alliance) en work shop i något Afrikanskt land. PASA sanctuaries har för närvarande över 800 schimpanser, 80 gorillor, 55 bonobos och tusentals av andra utrotningshotade primater i sin vård. PASA arbetar för att ge dess djur den högsta levnardsstandard som går i reservaten, men även för bavarandet av wilda arter och deras biotoper.
Detta möte kommer att behandla regerings relationer, återutsättningsmöjligheter, områdes problematiken runt regnskogen, genetik och andra viktiga tropiska frågor som är viktiga för bevarandet av dessa arter.
Jag lovar att höra av mig när jag kommer hem.
Skör om er!
Kram/ Ing-Marie
Detta möte kommer att behandla regerings relationer, återutsättningsmöjligheter, områdes problematiken runt regnskogen, genetik och andra viktiga tropiska frågor som är viktiga för bevarandet av dessa arter.
Jag lovar att höra av mig när jag kommer hem.
Skör om er!
Kram/ Ing-Marie
onsdag 19 mars 2008
Våra allra minsta apor har fått tillökning!
I dag föddes det två välskapta små dvärgsilkes-apbarn. Vi har väntat länge på att det skulle bli tillökning, och vi har varit lite fundersamma om mamman i gruppen börjat bli allt för gammal. Jag lyckades att få en suddig bild av en försiktg mor, får försöka att få lite bättre bilder när det gått några dagar. Nu hoppas vi bara att dom klarar de första kritiska dagarna!
Hälsningar/ Ing-Marie
onsdag 5 mars 2008
Tvillingsfödelsel hos våra Ringsvanslemurer
Tidigt i lördagsmorse så fick jag ett sms ifrån min kollega, Janet. Hon skrev att vi hade fått tvillingar så jag rusade till parken för att se vilken av honorna det var det var. Jag blev helt överlycklig och varm i hela kroppen av glädje för att det var just vår ledarhona, Sofia som hade fått tvillingar! Förra året så föddes hennes unge för tidigt och var tyvärr döfödd och det här är första gången som hon har fått tvillingar. Hennes ungar mår jättebra och speciellt en av dom kikar omkring och försöker klättra upp på mamma Sofias rygg, men det tillåter hon inte ännu. Ungarna brukar vara 1-2 veckor gamla innan dom får börja rida på mammas rygg. Det ska bli så spännande att få följa dom och se deras personlighet utvecklas, som jag redan kan börja ana :-)
Våra djurungar får ju namn efter namnsdagen det är när dom föds och i lördags var det namnen Albin & Elvira men vi måste vänta och se om ungarna är honor eller hanar innan vi döper dom. Det brukar vi kunna se så fort ungarna klättrar omkring på egen hand.
Den här tiden i parken är helt underbar! I måndags födde honan, Vanja en kamelunge och fler födslar väntas i parken under våren.
Jag väntar också med spänning på om lemurhonan Bi föder tvillingar i år igen, för hon är väldigt rund, och har fött tvillingar varje år sen hon kom till oss. Här är dom första bilderna vi tog på Sofias ungar vi återkommer snart med fler.
Våren är äntligen här och jag verkligen längtar tills parken öppnar igen så att alla våra besökare får träffa alla parkens nya invånare!
Camilla :-)
söndag 2 mars 2008
Disputation på Lunds Universitet
Hej alla bloggläsare nu var det ett tag sedan igen som jag skrev. Men jag har varit ute och rest en del. Johnny och jag har bland annat varit på Lunds Universitet och delatgit när kognitiv forskaren Tomas Persson disputetade i bildförståelse hos de stora människoaporna. Han klarde det galant och är nu den första kognitiva primat doktorn i Sverige. Vilket häftigt hus den kognitiva avdelningen hade, och deras professor Peter Gärdenfors hade det häftigaste kontor man kan tänka sig högst upp i tornet på det gamla huset ( se bild). Jag var mycket imponerad över huvud taget av staden Lund så mycket fin gammal arkitektur bevarad.
Nu håller jag på att planera för min resa till Serra Leone som går av stapeln den 1 april och det är inte lätt att komma in i det landet! Man måste ha visum, invitations brev och garanti brev från Furuvik att jag ska göra något vettigt där. Jag ska granska ett av de projekt som Sweden Chimpanzee Trust har donerat pengar till, ett utsättningsförsök av 16 schimpanser från Tacugama Chimpanzee Sanctuary tillbaka till det vilda igen. Det ska bli mycket intressant!
Sedan så ska jag även delta i PASA (Pan Africa Sanctuary Alliance) workshop som även är i Serra Leone i år.
Berättar när jag kommer hem (om jag kommer hem) hur jag haft det.
Annars så mår aporna jätte bra, alla har varit förvånansvärt friska denna vinter ingen störra förkylning trotts att personalen varit sjuka. Vi har haft zoo-skolor för lite yngre barn under sportlovet och alla ville träffa Bollibompa Manda, tänk vilken genomslagskraft TV har.
Orangutanghuset flyter på bra vi lyfte in det stora träden förra veckan innan taket läggs på, så snart är det taklagsfest!
Det kommer att bli enormt spännande och se vad Igge och Naong gör när dom får flytta ner till sitt nya hus, hoppas ni kommer och besöker oss då vi behöver er i sommar när vi nu gör så stora investeringar.
Skör om er, kram/ Ing-Marie
måndag 4 februari 2008
Jag skäms över att vara människa!
I veckan fick vi in en förgiftad kungsörn, den hade ätit på ett förgiftat älg kadaver ämnat åt att förgifta eventuellt en eller flera vargar.Jag slutar aldrig att förundras över människans otroliga egoism. Vem har rätt att bestämma vilka eller vilken som ska få rätt till vår moder jord? Uppenbarligen finns det människor som tycker att dom har rätt att ta denna fråga i egna händer. Människor så fulla med okunskap, hat, myter och grupptryck så att dom inte längre har förmågan att känna empati med levande varelser.
När man tar beslutet att hälla gift över ett älg kardaver utan att tänka på konsikvenserna så har man sjunkit ganska djupt ner i människans sämsta hörn. Skogen är full av varelser som var där betydligt före människans intrång. Detta är en handlig av så låg karraktär, men det bevisar ännu en gång människans trångsynthet och ibland allt för låga IQ.
Den här gången var det en duvhök som fick sätta livet till den låg död bedvid kadavret. Kungsörnen hämtade sig efter några dagar hos oss. Om det finns fler djur som ätit av kardavret och sedan får stora problem det kan ingen veta.
I morgon släpps kungsörnen ut i det fria igen och jag hoppas av hela mitt hjärta att den kan ges möjlighet att tryggt segla över våra landskap. Den har lyckats att överleva i nio år vilket vi kunde avläsa av ringmärkningen,(ringmärkt i sitt bo i norra Finland) men det innebär att den ännu har många år kvar då kungsörnar kan uppnå en ålder av 32 år.
Jag önskar att jag inte skulle behöva
skämmas över att jag är människa, men tyvärr så händer det allt mer ofta!
Ing-Marie
fredag 25 januari 2008
Nyhetsbrev fån Jane Goodall Institute
Kvinnan som ger mig kraft att orka fortsätta är Jane Goodall. Nu har Jane Goodall Institute, Roots&Shoots publicerat vår action mot Tele2.Det kanske kan ge andra kraft och insikt att det lönar sig att gå emot dom stora!
Hälsningar
Ing-Marie
Now You See a Chimp, and Now You Don't
01/23/2008
Most of us see a lot of television commercials every day. And most of the time, we don't even pay attention to them. One Roots & Shoots group leader in Sweden, though, was happy that she paid attention to the commercials.
Ing-Marie Persson, leader of the Zoo-school Furuvik Roots & Shoots group in Gavle, Sweden, saw a television commercial in which chimpanzees were playing with balls. She became upset at the misuse of the animals and suspected that the ad was being run illegally. Sweden is a member country of the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), which prohibits the use of wild animals for commercial purposes.
Ing-Marie believed the reason that Tele2, the company airing the commercial, was allowed to air this advertisement was because it was filmed in another country that is not part of CITES.
Ing-Marie took the initiative and contacted Tele2, but her phone calls were not returned. She had one last idea and contacted one of Sweden’s largest evening newspapers, Aftonbladet, and told them the situation. Not only did they print the story, but other local papers did as well!
"I was happy to have the opportunity to talk about chimpanzees and spread a little knowledge of…their natural habitat," said Ing-Marie.
After seeing all the publicity, an ad manager at Tele2 phoned Ing-Marie and apologized for their behavior. More importantly, he told her that the advertising campaign had been cancelled. The manager also promised to inform his colleagues about the issues of chimpanzees in advertising. Ing-Marie was ecstatic.
"Now, more people [will] understand our cause and [know] that with the simple truth we [can] influence a major company," Ing-Marie said.
So, the next time your favorite television show is interrupted by a commercial, you might want to pay attention.
Commercial entertainment isn't the only issue facing chimps these days. Learn more about chimpanzee conservation issues.
torsdag 24 januari 2008
Marco från Sudan
Det kom en bild i från Ann Olivecrona som är i Sudan och hjälper schimpanser till ett bättre liv. Detta är Marco som suttit fstbunden eller inspärrad i en trång bur i flera år. Bilden säger allt om hur han mår, han kommer nu att få ett bättre liv i ett reservat i Sydafrika. Det känns skönt att vi kunnat hjälpa Ann så att dessa olyckliga individer kan få ett bättre liv, jag tycker att det är vår skyldighet.
God kväll!
Ing-Marie
Förkylning i aphuset!
I dag var Santino lite hängig på morgonen, han vill inget ha att äta och han låg och drog sig ända fram till lunch. Även Manda är lite snorig och gnällig, men det är inte så konstigt då alla djurvårdare är eller har varit förkylda, vi drar in förkylningarna direkt till dem.Penny hostar lite slem så i kväll så börjar vi med Bisolvon till henne,vi använder alltid human medicin till aporna det fungerar bäst.
Däremot så klarar sig orangutangerna bättre, både Igge och Naong är än så länge pigga, kanske beror det på att dom är lite längre bort i släkträdet från människan.
Nu har jag varit och hjälp Johnny, han kom och ropade om hjälp för han skulle flytta vår stora tigerpyton. Gissa om han var tung? Vi var fyra stycken som bar honom, det var tänkt att han skulle både vägas och mätas men vi måste ordna en bättre våg.Jag uppskattar att han väger runt 80 kilo och är 7 meter lång!
Dom ska gjuta nya värmeslingor i hans terrarium så nu får han bo i en stor låda under helgen.Vi får hitta på en bättre konstruktion på våg till på måndag för då ska han flytta hem igen. Jag återkommer och berättar om hur det gick.
Vi hörs och ha en trevlig helg!
Ing-Marie
torsdag 17 januari 2008
Våra schimpanser kommer i TV
Nu har jag genomfört två enormt jobbiga inspelningsdagar för SVts Hjärnkontoret.
Det är alltid svårt att filma apor då dom är så impulsiva och det krävs att man är mycket flexibel. I det här fallet fanns det ett manus och det var inte det enklaste, vi fick hela tiden ändra och jag tror att tv personalen i vissa fall blev mycket irriterade på mig och Mathias då vi gick in och styrde om då och då.
Men allt ska göras på schimpansernas villkor och så blev det. Nu hoppas jag att slutresultatet ska bli bra, det kommer i alla fall att sändas i SVT 1 den 6 februari.
När jag slog på min mobil på eftermiddagen så var det en förfrågan ifrån SVT igen! Denna gång vill dom att jag medverkar i Go´kväll den 13 februari, men nu vill dom att jag kommer till studion i Umeå och det är betydligt enklare.
Jag kan lugnt säga att Manda var trött när jag åkte hem i dag, hon har medverkat hela dagarna och verkligen visat sig från sin bästa sida, men någon middagsömn hann hon ju inte med så det var nästan så hon somnade när hon drack sina sista vällingflaskor klockan fyra på eftermiddagen.
Tur att Mathias och jag ska ägna oss åt orangutangerna i morgon, dom kommer däremot att vara lyckliga att vi hinner med dom under morgondagen. Naong har varit jättesur i dag därför att vi bara visat schimpanserna vår uppmärksamhet.
Hej från
Ing-Marie
Det är alltid svårt att filma apor då dom är så impulsiva och det krävs att man är mycket flexibel. I det här fallet fanns det ett manus och det var inte det enklaste, vi fick hela tiden ändra och jag tror att tv personalen i vissa fall blev mycket irriterade på mig och Mathias då vi gick in och styrde om då och då.
Men allt ska göras på schimpansernas villkor och så blev det. Nu hoppas jag att slutresultatet ska bli bra, det kommer i alla fall att sändas i SVT 1 den 6 februari.
När jag slog på min mobil på eftermiddagen så var det en förfrågan ifrån SVT igen! Denna gång vill dom att jag medverkar i Go´kväll den 13 februari, men nu vill dom att jag kommer till studion i Umeå och det är betydligt enklare.
Jag kan lugnt säga att Manda var trött när jag åkte hem i dag, hon har medverkat hela dagarna och verkligen visat sig från sin bästa sida, men någon middagsömn hann hon ju inte med så det var nästan så hon somnade när hon drack sina sista vällingflaskor klockan fyra på eftermiddagen.
Tur att Mathias och jag ska ägna oss åt orangutangerna i morgon, dom kommer däremot att vara lyckliga att vi hinner med dom under morgondagen. Naong har varit jättesur i dag därför att vi bara visat schimpanserna vår uppmärksamhet.
Hej från
Ing-Marie
Kampen för schimpanserna
I går såg jag återigen filmen Jakten på Afrikas schimpansungar på TV 4 Fakta. Fast jag vet allt om situationen så blir jag lika upprörd och förbannad! Åtskilliga gånger har jag suttit på Karl Amans veranda (han som har gjort filmen) i Kenya och tagit del av allt som han har att berätta. Det var Karl som uppmanade mig att göra protestlistor i djurparken. Jag började i Furuvik sedan spred det sig i hela EASA och det blev till en petition i EU. Detta är den största petitionen i hela EU,s historia över två miljoner människor skrev på runt om i Europa. Vi var i Bryssel, vi har kämpat men tror ni någonting händer, men det är ju bara sju år sedan. Först måste dom behandla gurkorna så att dom inte är för stora och krokiga!
Sedan i går så fick jag två mail ifrån två kvinnor, först Hedwige Boech hon är direktör för Wild Chimpanzee Trust. Hon berättade att dom hittar allt mer schimpanser som fastnar i fångstsnaror. Den sista var en ung hona vars tvååriga barn låg vid sin döda mors bröst. Hon hade svultit till döds när hennes mor var oförmögen att ta sig ur snaran. Tänk er vilken död för dessa oskyldiga individer. Wild Chimpanzee Foundation har nu startat ett utbildningscenter där barn får lära sig och där kan dom även panta snaror som våra barn pantar flaskor, gissa om dom nu får in snaror. Men allt kostar pengar, vår förening Sweden Chimpanzee Trust har hjälp dom med pengar men jag skulle vilja ge dom mer till detta utbildningscenter.
Man gör galor för världens barn vilket är jätte bra, men tänk om man en gång skulle göra en gala för världens schimpansbarn och bara få in hälften av summan som dom får in, vad mycket vi skulle kunna göra för dom pengarna. Eller om Gävles alla företag skulle skänka 5.000-10.000 kronor, vilket jag tror att de flesta skulle orka med. Hur ska jag få ut den frågan är just nu min ständiga tanke!
Sedan så kom ett mail ifrån Ann Olivecrona hon är i Sudan där hon varit förr och fått ut flera misshandlade schimpansbarn till ett drägligare liv i något reserva. Nu var hon i Juba och hade hittat ett antal schimpansbarn i misär. Att få dom ifrån Juba till tryggheten är ett jobb med livet som insats. Ann frågade mig om Sweden Cimpanzee Trust kund hjälpa henne med en flygbiljett så att hon snabbare och säkrare kom fram, då vägarna inte är det säkraste färdmedlet. Hjälp med en flygbiljett var frågan, förstår ni mina känslor? Jag skulle hjälpa henne med hela kostnaderna som hon har om jag bara kunde.Dessa människor offrar så mycket av sin egen ekonomi och sitt eget liv. Givetvis så hjälper jag henne med en flygbiljett.
Sköt om er, tänk på vilken tur du hade som föddes i detta land!
Kram
Ing-Marie
Sedan i går så fick jag två mail ifrån två kvinnor, först Hedwige Boech hon är direktör för Wild Chimpanzee Trust. Hon berättade att dom hittar allt mer schimpanser som fastnar i fångstsnaror. Den sista var en ung hona vars tvååriga barn låg vid sin döda mors bröst. Hon hade svultit till döds när hennes mor var oförmögen att ta sig ur snaran. Tänk er vilken död för dessa oskyldiga individer. Wild Chimpanzee Foundation har nu startat ett utbildningscenter där barn får lära sig och där kan dom även panta snaror som våra barn pantar flaskor, gissa om dom nu får in snaror. Men allt kostar pengar, vår förening Sweden Chimpanzee Trust har hjälp dom med pengar men jag skulle vilja ge dom mer till detta utbildningscenter.
Man gör galor för världens barn vilket är jätte bra, men tänk om man en gång skulle göra en gala för världens schimpansbarn och bara få in hälften av summan som dom får in, vad mycket vi skulle kunna göra för dom pengarna. Eller om Gävles alla företag skulle skänka 5.000-10.000 kronor, vilket jag tror att de flesta skulle orka med. Hur ska jag få ut den frågan är just nu min ständiga tanke!
Sedan så kom ett mail ifrån Ann Olivecrona hon är i Sudan där hon varit förr och fått ut flera misshandlade schimpansbarn till ett drägligare liv i något reserva. Nu var hon i Juba och hade hittat ett antal schimpansbarn i misär. Att få dom ifrån Juba till tryggheten är ett jobb med livet som insats. Ann frågade mig om Sweden Cimpanzee Trust kund hjälpa henne med en flygbiljett så att hon snabbare och säkrare kom fram, då vägarna inte är det säkraste färdmedlet. Hjälp med en flygbiljett var frågan, förstår ni mina känslor? Jag skulle hjälpa henne med hela kostnaderna som hon har om jag bara kunde.Dessa människor offrar så mycket av sin egen ekonomi och sitt eget liv. Givetvis så hjälper jag henne med en flygbiljett.
Sköt om er, tänk på vilken tur du hade som föddes i detta land!
Kram
Ing-Marie
Schimpans aktiviteter och heta galten Sverker
En av dom svåraste men viktigaste uppgifter jag och dom andra djurvårdarna har, är att hitta på aktiviteter under vintern för aporna, det gäller att vara klurig.
Dom tröttnar fort på samma aktiviteter men en sak som dom gärna gör särskilt Penny det är att titta på TV, gärna film om schimpanser. I dag fick dom en film om reservatet Gombes schimpanser och det var jätte spännande. Alla fem satt som förstelnade framför TVn, men dom små orkade bara en stund. Penny däremot satt i 45 minuter hela programmet och var väldigt intresserad.
Orangutangerna är inte lika intresserade av TV, Naong är lite rädd för han går undan men Igge är mer van och tittar gärna en stund.
Sedan så fick dom yoghurt i specialkonstruerade stubbar som dom fick pinnar att suga upp den med. Naong han tog hela stubben och vände upp och ner så att allt rann ut, så var det lilla roliga slut, typiskt Naong.
Nu en helt annan sak, vår minigalt Sverker fick i dag en försenad julklapp. Han åkte i sin låda ner till sitt lilla harem av suggor. På en gång förvandlas snälla lilla Sverker till en ilskan best som hatar sina djurvårdare. Suggorna är bara hans. Eva kunde inte göra rent inne hos dem i dag, Sverker släppte inte in henne! När han har fått förlusta sig med alla fyra så blir han trevligare igen. Så framåt vårkanten kommer det att krylla av små Sverker barn i Fäboden.
Hälsningar Ing-Marie
Dom tröttnar fort på samma aktiviteter men en sak som dom gärna gör särskilt Penny det är att titta på TV, gärna film om schimpanser. I dag fick dom en film om reservatet Gombes schimpanser och det var jätte spännande. Alla fem satt som förstelnade framför TVn, men dom små orkade bara en stund. Penny däremot satt i 45 minuter hela programmet och var väldigt intresserad.
Orangutangerna är inte lika intresserade av TV, Naong är lite rädd för han går undan men Igge är mer van och tittar gärna en stund.
Sedan så fick dom yoghurt i specialkonstruerade stubbar som dom fick pinnar att suga upp den med. Naong han tog hela stubben och vände upp och ner så att allt rann ut, så var det lilla roliga slut, typiskt Naong.
Nu en helt annan sak, vår minigalt Sverker fick i dag en försenad julklapp. Han åkte i sin låda ner till sitt lilla harem av suggor. På en gång förvandlas snälla lilla Sverker till en ilskan best som hatar sina djurvårdare. Suggorna är bara hans. Eva kunde inte göra rent inne hos dem i dag, Sverker släppte inte in henne! När han har fått förlusta sig med alla fyra så blir han trevligare igen. Så framåt vårkanten kommer det att krylla av små Sverker barn i Fäboden.
Hälsningar Ing-Marie
onsdag 9 januari 2008
Hälsning från Furuvik
Hej igen!
I dag var jag ner och kollade på bygget av vårt nya orangutanghus. Åh vad underbart det blir när dom får en egen anläggning. Det som jag är lite orolig för är flytten för Igge och Naong. Dom är ju så otroligt känsliga av sig, som alla andra Sumatraorangutanger. Det är stor skillnad på Borneoorangutang dom är mycket tuffare. Naong har ju precis till denna sommar blivit säker på att gå ut på den gamla anläggningen, det tog tre hela år innan han var ute ordenligt om dagarna. Men han har blivit mycket tuffare och mer manlig nu så kanske det gör att det går fortare den här gången. Ja det ska bli mycket intressant och se hur dom reagerar, men nu får dom mycket större inne och besökarna kommer att kunna se dom inomhus på ett helt annat sätt.
Den 14 och 15 januari kommer SVTs program Hjärnkontoret för barn och spelar in ett nytt avsnitt om hur lika schimpansen är oss människor. Forskaren Mathias Osvath från Lunds Universitet kommer även upp och medverkar. Det har blivit mycket TV för min del nu,(känner mig snart som en filmstjärna) men det är jätte kul att människoaporna har fått ett sånt stort utrymme i media, det behöver dom!
Hör av mig och berättar hur det gick.
Hej, hej/ Ing-Marie
I dag var jag ner och kollade på bygget av vårt nya orangutanghus. Åh vad underbart det blir när dom får en egen anläggning. Det som jag är lite orolig för är flytten för Igge och Naong. Dom är ju så otroligt känsliga av sig, som alla andra Sumatraorangutanger. Det är stor skillnad på Borneoorangutang dom är mycket tuffare. Naong har ju precis till denna sommar blivit säker på att gå ut på den gamla anläggningen, det tog tre hela år innan han var ute ordenligt om dagarna. Men han har blivit mycket tuffare och mer manlig nu så kanske det gör att det går fortare den här gången. Ja det ska bli mycket intressant och se hur dom reagerar, men nu får dom mycket större inne och besökarna kommer att kunna se dom inomhus på ett helt annat sätt.
Den 14 och 15 januari kommer SVTs program Hjärnkontoret för barn och spelar in ett nytt avsnitt om hur lika schimpansen är oss människor. Forskaren Mathias Osvath från Lunds Universitet kommer även upp och medverkar. Det har blivit mycket TV för min del nu,(känner mig snart som en filmstjärna) men det är jätte kul att människoaporna har fått ett sånt stort utrymme i media, det behöver dom!
Hör av mig och berättar hur det gick.
Hej, hej/ Ing-Marie
torsdag 3 januari 2008
Hej på er!
Äntligen är det vardag igen och allt kan återgå till det vanliga i aphuset. Hela helgen har passerat utan problem men jag är alltid livrädd för nyårsnattens raketer och smällare.
Varje år har Johnny fullt upp med att sätta tjocka dämpande mattor för fönstren i aphuset. Vi får även ha nattbelysning så att ingen av våra apor ramlar ner från sovhyllorna om dom blir rädda och vi har radion på hela natten. Detta på grund av att Linda är mycket skotträdd och då var jag rädd att hon skulle överföra detta på Manda. Linda minns skotten i regnskogen när hennes familj blev nerskjuten och detta kommer att följa henne hela livet. Men när jag ser hur ömt hon håller Manda trots att hon själv är rädd och inte försöker att visa Manda sin rädsla då värker mitt hjärta så att det nästan stannar.
Ett år tidigare hade det hänt något under nyårsnatten för Santino hade väldigt ont i sin rygg precis som om han hade ramlat, tack och lov så gick det över på några dagar.
Så raketer för mig är ett otyg som jag hoppas kommer att förbjudas utom på speciella hänvisade platser.
I dag när jag kom till aphuset var Santino på sitt sämsta humör och då blir alla honor orolig utom Manda, för Manda får göra precis som hon vill för Santino. Han fjäskar för denna lilla schimpans och när han såg mig så sträckte han ut sin hand och grinade samtidigt som han höll om Manda med den andra. Det såg ut som om han ville säga titta morsan så snäll jag är mot Manda. Sedan så började han att bråka med dom äldre honorna igen, så gör schimpanshanar emellanåt. Då jag skulle ha besök av personalen från Furuviksbrygga fick jag skilja av honom från honorna för jag förstod att det skulle bli dominansuppvisning på högsta nivå. Så blev det också, han hoppade och visade att det är han som är störst och vackrast. Sedan när besökarna gått så fick dom komma ihop och då sprang han direkt till Manda och kramade henne först. Sedan var allt frid och fröjd. En schimpansdag består av både kärlek, slagsmål, ömhet och bråk, det blir aldrig tråkigt.
Nu vill jag avsluta för denna gång med att önska alla ett riktigt gott nytt år ifrån oss i aphuset och hoppas att 2008 blir ett bra år för både människor och djur.
Kam och hej från Ing-Marie
ps!
Nu ska jag åka iväg till Spånga och hämta en ny tigerpyton hona på 25 kilo till vår stora hane, det är inte bara apor i mitt liv!
Äntligen är det vardag igen och allt kan återgå till det vanliga i aphuset. Hela helgen har passerat utan problem men jag är alltid livrädd för nyårsnattens raketer och smällare.
Varje år har Johnny fullt upp med att sätta tjocka dämpande mattor för fönstren i aphuset. Vi får även ha nattbelysning så att ingen av våra apor ramlar ner från sovhyllorna om dom blir rädda och vi har radion på hela natten. Detta på grund av att Linda är mycket skotträdd och då var jag rädd att hon skulle överföra detta på Manda. Linda minns skotten i regnskogen när hennes familj blev nerskjuten och detta kommer att följa henne hela livet. Men när jag ser hur ömt hon håller Manda trots att hon själv är rädd och inte försöker att visa Manda sin rädsla då värker mitt hjärta så att det nästan stannar.
Ett år tidigare hade det hänt något under nyårsnatten för Santino hade väldigt ont i sin rygg precis som om han hade ramlat, tack och lov så gick det över på några dagar.
Så raketer för mig är ett otyg som jag hoppas kommer att förbjudas utom på speciella hänvisade platser.
I dag när jag kom till aphuset var Santino på sitt sämsta humör och då blir alla honor orolig utom Manda, för Manda får göra precis som hon vill för Santino. Han fjäskar för denna lilla schimpans och när han såg mig så sträckte han ut sin hand och grinade samtidigt som han höll om Manda med den andra. Det såg ut som om han ville säga titta morsan så snäll jag är mot Manda. Sedan så började han att bråka med dom äldre honorna igen, så gör schimpanshanar emellanåt. Då jag skulle ha besök av personalen från Furuviksbrygga fick jag skilja av honom från honorna för jag förstod att det skulle bli dominansuppvisning på högsta nivå. Så blev det också, han hoppade och visade att det är han som är störst och vackrast. Sedan när besökarna gått så fick dom komma ihop och då sprang han direkt till Manda och kramade henne först. Sedan var allt frid och fröjd. En schimpansdag består av både kärlek, slagsmål, ömhet och bråk, det blir aldrig tråkigt.
Nu vill jag avsluta för denna gång med att önska alla ett riktigt gott nytt år ifrån oss i aphuset och hoppas att 2008 blir ett bra år för både människor och djur.
Kam och hej från Ing-Marie
ps!
Nu ska jag åka iväg till Spånga och hämta en ny tigerpyton hona på 25 kilo till vår stora hane, det är inte bara apor i mitt liv!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)