söndag 2 mars 2008

Disputation på Lunds Universitet


Hej alla bloggläsare nu var det ett tag sedan igen som jag skrev. Men jag har varit ute och rest en del. Johnny och jag har bland annat varit på Lunds Universitet och delatgit när kognitiv forskaren Tomas Persson disputetade i bildförståelse hos de stora människoaporna. Han klarde det galant och är nu den första kognitiva primat doktorn i Sverige. Vilket häftigt hus den kognitiva avdelningen hade, och deras professor Peter Gärdenfors hade det häftigaste kontor man kan tänka sig högst upp i tornet på det gamla huset ( se bild). Jag var mycket imponerad över huvud taget av staden Lund så mycket fin gammal arkitektur bevarad.

Nu håller jag på att planera för min resa till Serra Leone som går av stapeln den 1 april och det är inte lätt att komma in i det landet! Man måste ha visum, invitations brev och garanti brev från Furuvik att jag ska göra något vettigt där. Jag ska granska ett av de projekt som Sweden Chimpanzee Trust har donerat pengar till, ett utsättningsförsök av 16 schimpanser från Tacugama Chimpanzee Sanctuary tillbaka till det vilda igen. Det ska bli mycket intressant!
Sedan så ska jag även delta i PASA (Pan Africa Sanctuary Alliance) workshop som även är i Serra Leone i år.
Berättar när jag kommer hem (om jag kommer hem) hur jag haft det.

Annars så mår aporna jätte bra, alla har varit förvånansvärt friska denna vinter ingen störra förkylning trotts att personalen varit sjuka. Vi har haft zoo-skolor för lite yngre barn under sportlovet och alla ville träffa Bollibompa Manda, tänk vilken genomslagskraft TV har.
Orangutanghuset flyter på bra vi lyfte in det stora träden förra veckan innan taket läggs på, så snart är det taklagsfest!
Det kommer att bli enormt spännande och se vad Igge och Naong gör när dom får flytta ner till sitt nya hus, hoppas ni kommer och besöker oss då vi behöver er i sommar när vi nu gör så stora investeringar.

Skör om er, kram/ Ing-Marie

Inga kommentarer: