tisdag 17 november 2009

Liten Sumatra-rapport

Hej på er!

Det är Natalie och Elin som skriver denna gång. Vi tänkte ge en liten snabb bildrapport från vår resa till ön Sumatra i Indonesien, där vi spenderade tre veckor i månadsskiftet september-oktober. Natalie arbetar med just Sumatra-orangutangerna Igge och Naong på parken och har länge drömt om att besöka deras vilda släktingar. Elin arbetar med utbildningen på parken och undervisar bland annat i bevarandebiologi och hur vi ska skydda utrotningshotade arter, så ni kan tänka er att vi var båda väldigt spända och entusiastiska inför resan!

Under de tre veckorna hann vi se stora delar av den norra delen av ön, men det absolut mest fantastiska var en djungel-trekking tillsammans med representanter från organisationen Sumatran Orangutan Society, som vi på Furuvik samarbetar med. Organisationen arbetar mycket med utbildning i områden där oljepalmplantagen sprider ut sig och där det därför är extra viktigt att nästa generation får en ökad förståelse för de vilda djuren i området och den viktiga roll regnskogen spelar. De arbetar också med återplanering av skog.

Djungel-trekkingen varade i totalt en vecka och vi sov tre nätter i rad under svarta sopsäckar trädda på pinnar mitt ute i djungeln! Att Sumatra är en vulkan-ö gjorde inte vandringen lättare direkt och det var många ömma muskler och mycket sår som fick plåstras om efter varje dag som ibland innehöll klättringar på över 800 m rakt upp med 12 kg packning på ryggen i 30 grader värme och nästan 100 % luftfuktighet – puh! MEN självklart var det värt varenda sekund… speciellt när vi redan vår andra trekking-dag fick se en underbart vacker orangutanghona med sin lilla unge! Andra djur vi såg under dagarna var bland annat vithandad gibbon (som vi också har på Furuvik), siamang, makaker och en malajbjörn (!).

Vi återkommer med mer berättelser från vår resa, men här följer ett axplock av vad vi var med om!


Ett par makaker myser bland träden.
Vattensköldpadda som Natalie fick syn på i en litet bäck...


...medan Elin spanade in denna lilla söta landsköldpadda bara minuter efter!

"The Hornbill", en slags näshornsfågel med en minst sagt speciell näbb...


En annan av våra nya vänner vi stötte på i djungeln...




Elin och Natalie får en dusch av Ardana, en av elefanterna som är anknytna till Conservation Response Unit och patrullerar regnskogen för att lokalisera olaglig avverkning.


En orangutang med hennes bedårande söta lilla unge!


Vithandad gibbon. De var oerhört kvicka, precis som på parken, så det här är den enda bilden vi hann få av dem!


Vårt hem under tre nätter i djungeln. Camp:et byggdes upp varje natt på en ny plats.


Hoppas vi ses på julmarknaden!
Hälsningar från Natalie och Elin




Inga kommentarer: