fredag 13 juli 2007

Nytt om Furuviks orangutanger

Hejsan Alla!

I dag ringde en man och ville prata om varför vi inte skriver något om Igge på bloggen. Jag försvarade mig först med att det inte har hänt något speciellt nytt, men han kontrade bara med att vi då borde berätta det i så fall, att läget är oförändrat, för att det är så många som är intresserade av hur det går för våran dräktiga orangutanghona menade han. Han har naturligtvis helt rätt och vi som arbetar med henne lovar att bättra oss.

Det nya som hänt den senaste veckan är att hon inte vill vara tillsammans med sin hanne Naong. Vi har haft dem åtskilda på nätterna sedan en tid tillbaka för säkerhets skull. Det är nämligen inte alls säkert att blivande pappa Naong kommer att vara snäll mot den nyfödda. Under dagarna har de däremot varit tillsammans utan problem fram till för en vecka sedan som sagt. Igge blir väldigt arg när han kommer in i samma anläggning som henne, hon jagar honom, hämtar vatten i munnen som hon sprutar ut på honom och är allmänt sur och jättevresig. Naong tar oftast skydd och tycks mest vara förvånad över vilken sur fru han plötsligt fått, men ibland blir han arg tillbaka och drämmer till henne om han får chansen.

Vi tolkar beteendet som att hon närmar sig förlossningen och inte vill ha sin man i närheten. Mot oss skötare som hon känner är hon dock fortfarande snäll och vänlig.

Så, Naong är nöjd med att vara ute utan sin arga fru om dagarna och Igge trivs med att vara inne i lugn och ro.
Vi andra väntar och längtar...

Hälsningar Annika Nielsen

Inga kommentarer: